

Telefon:
0543 312 43 21E-Posta:
info@medyagozetim.com.trÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 20:00 Pazar: KapalıKenya PVOC belgesi, Kenya Kalite Kurumu KEBS ‘in ( Kenya Bureau of Standard ), ülkeye yapılacak olan ürünlerin belli kalite standardlarına uygun olmasını, ithalatın kayıt altına alması ve gümrükte oluşabilecek konteyner beklemesini engellemek amacı ile yürürlüğe almış olduğu yükleme öncesi gözetim ve uygunluk programıdır. Belgenin ingilzice ismi ise PVOC- Preverification of Conformity olarak bilinir. Yüklemenin durumuna göre farklı sertifika alım adımları mevcuttur.
Kenya PVoC Belgesi Nasıl Alınır?
Öncelikle ihracat ülkesindeki satıcı firma ve Kenayda bulunan yerel alıcının, bir fatura üzerinden anlaşmasına istinaden alıcı, Kenyada bulunan Kenya Gelir Kurumundan ( KRA- Kenya Revenue Authority ) IDF ( Import decleration Form ) belgesini temin eder. IDF belgesi bir proforma fatura gibi ürün adetlerini tutarlarını alcıı ve satıcı bilgilerini, ihracat methodunu ( Hava kargo – Deniz kargo.. vs.. ) belirtiren genellkile 1 sayfalık bir PDF dökümandır. IDF mail veya elektronik olarak ihracat ülkesindeki ihracat yapacak olan firmaya ulaştırıldıktan sonra aşağıdaki döküamnalr bizlere ulaştırılmalıdır ;
IDF Belgesi
Ürün detaylı fotoğrafları
Proforma fatura
Ürüne ait Test raporları, ISO belgeleri, Ce belgeleri vs…
Dökümantasyonun incelenmesi ve ugyun bulunması durumunda süreç sevkiyatın hava kargo, deniz kargo, full konteyner, parsiyel konteyner olmasına göre değişiklik gösterecektir.
İhracatın Hava Kargo olması durumuda
İhracatın hava kargo olması durumunda, ürünlerin bulunduğu alanda sadece fiziki stok gözetimi yapılması yeterli olacaktır. Gerekli etiketlemeler ürünlerin üzerinde mevcut ise bir kaç gün içersinde yükleme onayınızı veriyor olacağız. Yükleme yapıldıktan sonra commercial ınv ve paket listesi iletmenizle birlikte sertifika draftını sizlere sunuyoruz, Draftın onaylanmasının ardından orjinal elektronik sertifikamız alıcınızın gümrükten ürünleri çekmesi için sizlerle paylaşılıyor ve süreç tamamlanmış olmaktadır.
Deniz taşımacılığı ile olması durumunda;
Bu seneryo; koneytenerin full olarakmı yoksa parsiye olarak mı yüklenmesine göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda iki aşamadıya detayları ile inceleyeceğiz
Full konteyner yüklemesi – FCL
Kenyaya yapacağınız ihracat Full konteyner – FCL ise gözetim sürecinde bir değişiklik söz konusu olmaktadır. Konteyner organizasyonu sırasında daha önceden sizlerle mutabık kalarak yönlendiridğimiz bir yetkili konteyner yüklememsinin en başından en sonuna kadar yüklemeye nezaret edip, konteyner dolduğunda gözetim mührünü vurarak süreci sonlandırmaktadır. Ardından sizlerden final fatura ve paket lsitesi talep edilerek aynı bir önceki hava kargo sevkiyatında olduğu gibi sertifika draftı, kontrolu ve elektronik olarak yayın aşamalarını talip ederek süreç tamamlanacaktır.
Parsiyel konteyner yüklemesi –LCL
Kenyaya yapacağınız ihracat parsiye konteyner – LCL ise; Kenya Kalite Kurumu- KEBS’in belirlemiş olduğu 39 gemi acentasından birisi ile parsiyel taşımayı yapma zorunluluğunuz bulunuyor. Parsiye yüklemelerde konteyner mühürlemesi olamayacağı için ürünlerin yüklenmeden önce stok sahasında aynı hava kargo yüklemelerinde olduğu gibi fiziki stok gözetimi yapılarak sertifikalandırılması gerekemektedir. Belirlenen 39 firmadan birisi ile parsiye yük yüklemeniz durumunda sertfika yayınlanamamaktadır.
Tüm yüklemelerde geçerli olan en önemli konulardan birisi ise; Kenyadan alınan IDF belgesinin içersindeki belirtilen ürün miktarlarının üzerinde ürün yüklemeniz durumunda malesef belge yayınlanamamaktadır. Dolayısı ile konteynerda bolyer kalsa dahi IDF ürün miktarının dışına cıkılamadığı için sertifikalandırma yapılamamaktadır. Bu gibi durumlarda acilen alıcınız ile irtibata geçip IDF-i revize ettirmesini talep edebilirsiniz.
IDF içersindeki belirtilen miktarın altında ürün yükleyip sertifikanızı alabilirsiniz
Diğer bir önemli konu ise, sertifikanız yayınlandıktan sonra revize işleminin çok zahmetli ve bazen mümkün olmamasıdır. Yayınlanan sertifikanın revizasyonu için tekrar alıcınız ile iletişime geçip KEBS kurumundan onay almasına istianden revizasyon gerçekleşebilir. Fakat belirttiğim üzere bu yol her zaman mümkün olamıyor dolayısı ile sertifika draftını alıcınıza kontrol ettirerek onaylatmanız daha sağlıklı olacaktır.